Textielkunst van
Rita Berghuis

Tentoonstellingen


2021 - Raamexpositie Lewenborg

Raamexpositie Lewenborg Raamexpositie Lewenborg

Rita Berghuis - Vijf studies van elk 30 x 30 cm met het thema 'Goud'.

Dit jaar mocht ik twee keer meedoen met een raamexpositie. Deze zomer met de raamexpositie in de Oosterparkwijk, voor een raam van de Oosterkerk in Groningen. In november 2021 nam ik deel aan de raamexpositie in het kader van 50 jaar Lewenborg. Vijf studies met als thema 'goud' stonden voor een raam van de sporthal.


2019 - Tentoonstelling Nationale Quiltcollectie in Eenrum

Curious Cube St Petersburg

Rita Berghuis, detail van Curious Cube en Diagnose Hersentumor II.

Om Nederlands erfgoed op het gebied van quiltkunst veilig te stellen, is de Stichting Nationale Quiltcollectie begonnen werk van belangrijke Nederlandse textielkunstenaars te verzamelen.
In juni 2019 vond de eerste tentoonstelling van de verzamelde werken plaats in Eenrum.
Op de foto's ziet u details van respectievelijk Curious Cube en Diagnose Hersentumor II van Rita Berghuis. Zij schonk deze twee werken aan de stichting.


2018 - St. Petersburg, Quilttentoonstelling met buitenlandse gasten

St Petersburg St Petersburg

Rita Berghuis naast haar werk 'Diagnose hersentumor II' op de tentoonstelling en het affiche van de tentoonstelling.

In oktober 2018 vond de jaarlijkse quilttentoonstelling van Russische quilters in en rondom St Petersburg plaats. Deze keer waren Nederlandse kunstenaars die lid zijn van de Studio Art Quilt Association (SAQA) uitgenodigd als gast, waaronder Rita Berghuis, Marjan Ruitenberg en Marjolijn van Wijk.


2015 - Quilt en Sud in Biarritz (F)

diagnose

Rita Berghuis - 'Diagnose hersentumor III', detail.

In de Halle d'Iraty in Biarritz in Frankrijk vond van 3-6 juni 2015 de Quilt en Sud plaats. Er waren ook Nederlandse textielkunstenaars aanwezig. Rita's werk 'Diagnose hersentumor III' werd daar tentoongesteld.


2012 - 2015 Zeichen der Zeit, reizende tentoonstelling

jungle

Rita Berghuis - 'Jungle_No time to waste II', detail.

Voor de tentoonstelling 'Zeichen der Zeit' heeft Rita Berghuis het nieuwe werk: 'Jungle_No time to waste II', gemaakt. Dit werk stelt de vraag aan de kijker: hoe gaan wij om met onze aarde? En meer specifiek: hoe gaan we om met de longen van onze aarde, het oerwoud?
Deze tentoonstelling werd georganiseerd door Gudrun Heinz. Zij trad ook op als curator. Zie ook Quilts und mehr, Gudrun Heinz.


2013 - Tentoonstelling in Arti Legi te Gouda

bruid en bruidegom

Rita Berghuis - 'Bruid en Buidegom' - detail.

Naar aanleiding van de verschijning van het prachtige boek 'Artquilts in Nederland' van Henk Lijding, werden de artquilts die een vermelding kregen in het boek tentoongesteld in galerie Arti Legi te Gouda. Het werk Bruid en Bruidegom van Rita Berghuis wordt daar ook tentoongesteld.


2013 - Tentoonstelling TeXui in het Oude Kerkje in Middelbeers

middellandse zee

Rita Berghuis - 'Middellandse zee'.

In april 2013 exposeerde textielgroep TeXui in het Oude Kerkje in Middelbeers.


2013 - 7e Praagse Patchwork Meeting met TeXui en workshops door o.a. Rita Berghuis

zonsondergang

Rita Berghuis - 'Vakantie aan zee - zonsondergang', detail.

Tijdens de Praagse Patchworkmeeting in 2013 exposeerden textielkunstenaars van TeXui in Praag. Marjon Hoftijzer en Rita Berghuis verzorgden enkele workshops.


2013 Reelkirchen-Herrentrup "Patchwork tut der Seele gut"
met een duotentoonstelling van Marjan Ruitenberg en Rita Berghuis

Reelkirchen Reelkirchen Reelkirchen

2012 - Geluk, Tsjechov in de Veenkoloniƫn

Decor Rita Berghuis - Na de voorstelling

na de voorstelling

Rita Berghuis - 'Na de voorstelling', detail (2012, 4,5 x 4,5 meter).

In 2012 vond het kunstproject 'Geluk' plaats in Zuidwending, midden in de Veenkoloniƫn. Er werden voor dit project 3 megaquilts gemaakt van elk meer dan 4,5 x 4,5 meter, die in drie verhuisbare kubussen werden opgehangen. De quilts werden vervaardigd door Rita Berghuis, Marijke de Boer en Marjolijn van Wijk, elk decor naar een ander verhaal van Tsjechov. Die verhalen waren bewerkt tot toneelstukken die tijdens de productie werden opgevoerd in de kubussen.
Het decor van Rita Berghuis is gebaseerd op het verhaal 'Na de voorstelling' van Anton Tsjechov. Het vertelt over een meisje dat met een belangrijk man naar een voorstelling geweest is. Weer alleen thuis verkeert ze in dubio: ze vindt twee mannen tegelijk heel aardig. Ze huilt tranen met tuiten en zoekt hulp bij het een ikoonheilige.
Rita maakte een ontwerpschets op een half A4'tje. Van een ontwerp op nog geen A5 naar een quilt van bijna 21 vierkante meter is een hele weg om af te leggen: tientallen meters stof, kilometers garen en zo'n half miljoen steken met de naaimachine verder mocht het resultaat er wezen.